İlber Ortaylı ile Bahçede Tarih Dersi

Türkiye’nin önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, 14 Nisan 2016 Perşembe, tarihi kampüsümüzde seminer verdi. “Sultan II. Abdülhamit Dönemi Eğitim Politikaları” konusunda düzenlenen seminer, iç avlumuzda düzenledi. Tarihi kampüsümüzün avlusunda konuşma yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden İlber Ortaylı, “Halkalı Ziraat mektebi Alisinde, konuşma yapmak da ayrı bir güzel” dedi. Yoğun ilgi gören konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut'un yanı sıra akademik kadromuz ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

Tanzimat öncesi dönemlerde çoğunlukla askeri eğitim verildiğini belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, II. Abdülhamit ile eğitimde modernleşme çalışmalarının başladığını ifade etti. Türkiye’deki en eski üniversitenin bile 150 yıldan daha genç olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı; "Türkiye'de 150 yıllık üniversite yok. Ancak bu, o dönemde üniversite ayarında eğitim veren kurum yoktu demek değildir. Bu eğitimleri veren kurumlar vardı. Burada reformlar ile kurumları dönüştürme, modernleştirme söz konusudur" dedi. İyi bir eğitim sistemi kurulmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Eğitimde insanlara eşit fırsat verilmeli, eşit diploma değil. Osmanlı bunu başarmış. Bu sebeple iyi nesiller, iyi yöneticiler yetiştirmiş. Hiçbir şeyi olmayan köylü çocuklarını almış, eşit fırsat vererek yetiştirmiş. Bunlardan kabiliyetli olanları yükselmiş, mevki kazanmış. Böylece kendi seçkin kesimini oluşturmuş. Eğitiminiz iyi değilse seçkin çıkaramazsınız. Seçkin çıkaramazsanız o toplum batar” ifadelerini kullandı.

Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşanan savaşlar ve sonrasında Kurtuluş Savaşı süresince, iyi yetişmiş şark ve garb kültürünü bir araya getirmiş nesli kaybettiğimizi söyleyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Biz iki kültürü bir araya getiren insanları 100 yıl süren savaşlarda kaybettik. Bunun sıkıntılarını hakla yaşıyoruz ve bir daha da bu özelliklere sahip bir nesil yetiştiremedik" dedi. Etkinlik sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek Çanakkale Marşı Murakkası hediye etti.

İlber Ortaylı ile Bahçede Tarih Dersi

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"