“Hollanda İnsan Hakları Raporu 2014” Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz tarafından hazırlanan ve dönüşüm geçirmiş ülke olarak “Yeni Hollanda”nın göçmen ve azınlıklarla sınavına ışık tutmaya çalışan Hollanda İnsan Hakları Raporu 2014 yayınlandı. Raporun içeriği hakkında bilgiler vermek ve Hollanda’da yaşanan sıkıntıları ele almak amacıyla organize edilen, “Hollanda İnsan Hakları Paneli” 29 Aralık 2015 Salı günü kampüsümüzde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mehmet Akif Ersoy Fuaye Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut yaptı. Bulut, “Üniversiteler toplumun deniz feneridir. Bu tip çalışmaları üniversitelerin yapması önemlidir. Bu çalışmayla yurt dışında Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılık ortaya kondu ve doğru İslam’ın ne olduğu konusunda bir fikir oluşturuldu” dedi.

Daha sonra söz alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kadir Canatan, rapor hakkında bilgiler verdi. Neden bu raporun yazıldığını söyleyen Prof. Dr. Kadir Canatan, “11 Eylül konjonktüründen sonra ortaya bazı problemler çıktı. Hollanda buna karşı önlem olmak amacıyla bir insan hakları hareketi başlattı. İnsan hakları enstitüsü kuruldu ve her yıl rapor yayınlamaya başladı” dedi. Rapor yazılırken yapılan çalışmaları anlatan Canatan, “Yazılı medyayı takip ettik. Türklere ait ve internette yayınlanan gazetelerin haberlerini taradık. Haber ajanslarının Türkiye için yaptığı haberleri taradık ve kronolojik olarak sıraladık. Bunun sonucunda 170 sayfalık bir rapor ortaya koyduk. Bu rapor hazırlanırken sadece aleyhimize değil, aynı zamanda lehimize de olan çalışmalara yer verildi” diye konuştu.

Hollanda’da yaşanan olaylarla ilgili örnekler veren Doç. Dr. Ahmet Yükleyen, “Yaşanan olaylarda medya yani olayın imajı önemlidir. İmaj; yaşanan olayın medyada ne kadar yer bulduğu ya da bulmadığıdır. Hollanda medyası azınlıklar konusunda medya ahlakı, mesleki ahlakı ön planda tutmalıdır. Sadece olumsuzlar değil, olumlu olaylarda ön plana çıkarılmalıdır.
Kavramsal olarak birleşik kimlikler kullanılmalıdır” dedi.

Prof. Dr. Talip Küçükcan ise yazılan rapor ile bir rüyanın gerçekleştiğini belirterek, “Bugüne kadar başka ülkelerdeki araştırmacılar ülkemize gelip araştırmalar yaparken, ilk kez Türkiye’den bir ekip insan hakları ihlali üzerinde bir araştırma yaptı ve bir rapor ortaya koydu. İnşallah bu tip araştırmalar başka ülkeler üzerinde de devam eder. Bu tip araştırmalar arttırılıp tüm raporlar toplanarak bir Avrupa Yıllığı oluşturulması ülkemiz için çok önemlidir. Bu raporda öneriler kısmı olması gerekiyor. Bu rapor İngilizceye çevrildiğinde bizim gibi siyasetçiler içinde birincil kaynak oluşturacaktır” diye konuştu.

İbrahim Altay da raporun çok yararlı olduğunu belirterek, raporun özellikler Hollanda diline çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Panel, katılımcılara Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut tarafından hediye takdimi ile sona erdi.

Raporu görüntülemek ve/veya bilgisayarınıza indirmek için lütfen tıklayınız.

“Hollanda İnsan Hakları Raporu 2014” Paneli Gerçekleştirildi

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"