“Abdülhamid’de Kopan Film Davos’da Bağlandı”

İZÜ Hür Medeniyet Kulübü’nün organizasyonunda Başbakan Başdanışmanı Dr. Savaş Şafak Barkçin ile “Türkiye ve Dünya” başlık söyleşi 18 Nisan Çarşamba günü M. Akif Fuaye Salonunda gerçekleşti. Program konuğumuz tarih ve kültür üzerinden Türkiye ve Dünya okuması yaptı.

Söyleşiye kendi hayat hikâyesiyle başlayan Barkçin fakir bir aileden geldiğini, okurken sürekli çalışmak zorunda olduğunu ve bunun kendisine çok şeyler kattığını belirtti. Küçüklüğünden beri müzik, şiir, edebiyat ve dünya tarihine merakı olduğunu dile getiren Barkçin, akademik çalışmalarını da ilgilendiği konulardan seçtiğinin altını çizdi.

Konuşmalarına karşılaştırmalı bir kültür okumasıyla devam eden Barkçin “Paris modern bir şehir değildir, eskidir. Peki, Fransızlar bu sebeple daha mı az moderndir? Aynı şekilde Rusya’da Kremlin çok önemlidir, ona dokunmazlar çünkü Rus olmak demek Kremlin’dir. İngilizleri ele alacak olursak hiçbir İngiliz geleneğinden utanmaz. Kraliçe her sene parlamentoyu 400 yıllık kıyafet ve peruklarla açar, hâkimler eskiden beri süre gelen peruklarla mahkemeye katılırlar. Bütün bunlar geleneklerinden kopmamak içindir, onlara karşı duydukları bağlılıktandır.” dedi.

“İstanbul Tarihi Bir Şehir Değil Tarihi Eserlerin Olduğu Bir Şehirdir”

Türkiye’nin bu anlamda geçmişine düşman bir yapıya büründüğünü ifade eden Dr. Savaş Barkçin “İstanbul ne kadar tarihi bir şehirdir? Ne Paris gibi ne Lizbon gibi muhafaza edilme yoktur. İstanbul tarihi bir şehir değil tarihi eserlerin olduğu bir şehirdir. Bunu bu hale biz getirdik” dedi.  “Kendi müziğine, harflerine, şehrine düşman bir toplumu kim dikkate alır?” diyerek devam eden konuğumuz “Kendine düşman bir toplumu yıkmak çok kolaydır. Kendi kavramlarını, düşünce yapını atarsan güçsüzleşirsin. Sen zayıflarsan herkes seni yıkar. Sen güçlü olacaksın, yıkılmayacaksın ”diye konuştu.

Konuşmalarına kavramlar üzerine düşüncelerini ifade ederek devam eden Barkçin “Kullandığımız dünya haritası İngiliz, saat dilimi İngiliz, komşularımıza bile Osmanlı Bakiyesi değil de Ortadoğu diye adlandırıyoruz. Bu kavram da İngiliz’dir. Kendi topraklarını, kendi kavramlarınla adlandırmıyorsan artık orası senin değildir.” dedi.

“İslam Dünyası ve Biz 200 Yıldır Komadayız”

Şuan İslam âleminin içinde bulunduğu durumu komadaki hastaya benzeten Dr. Savaş Şafak Barkçin “İslam Dünyası ve biz 200 yıldır komadayız. Organlar işliyor ama bilincimiz kapalı. Bu son 15 yıldır bunu aşmaya çalışıyoruz. Şu üç soruyu kendimize sormaya başladık;

Ben neredeyim? Benim gerçek coğrafyam neresi?

Ben niye bu hale düştüm?

Ne zamandan beri bu haldeyiz?” diye söyledi.

“Türkiye, Çınarının Etrafına Beton Dökmüştür. Şimdi O Betonlar Çatladı.”

Osmanlı’nın son dönemlerinde Abdülhamid’de kopan filmin Davos’da bağlandığını dile getiren Barkçin, “Türkiye, çınarının etrafına beton dökmüştür. Şimdi o betonlar çatladı. Türkiye sadece Türkiye değildir. İslam âlemidir.” dedi.

Konuşmalarının sonunda dilin, kavramların öneminin tekrar altını çizen konuğumuz yaptığımız işte de en iyisi olmak zorunda olduğumuzu dile getirdi.

Programımız öğrencilerden gelen soruların ardından hediye takdimiyle son buldu.

“Abdülhamid’de Kopan Film Davos’da Bağlandı”

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"