3D Printing için İmzalar Atıldı

Üniversitemiz ile Gazi Üniversitesi arasında, geleceğin imalat teknolojisi 3D PRINTING (eklemeli imalat) teknolojilerinin yerli hale getirilmesi amacıyla bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında, Eklemeli İmalat (3D Printing) Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 3 yıl içinde kurulması planlanıyor.

Gazi Üniversitesi öncülüğünde Kalkınma Bakanlığına önerilen, Eklemeli İmalat (3D Printing) Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Araştırma Altyapısı Projesi, Üniversitemiz ile birlikte yürütülecek. İki üniversite arasındaki işbirliği protokolünü Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan imzaladı.

Yeni nesil imalat teknolojilerinden olan eklemeli imalat (Additive Manufacturing), birçok ince tabakanın üst üste serilerek malzeme eklenmesiyle parça üretiminin yapıldığı bir grup teknolojisi olup, ASTM F2792 standardı (Additive Manufacturing Technology Standards) ile terminolojisi oluşturulmuştur. Günümüzde, havacılık, otomotiv, medikal endüstrilerinde bu teknoloji ile metal parçaların üretim ve kullanımının yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Gazi Üniversitesi öncülüğünde T.C. Kalkınma Bakanlığı'na önerilen 2015BSV 102 nolu altyapı projesi ile geleceğin imalat teknolojisi olarak nitelendirilen bu alanda ülkemizin rekabet gücünü artırması, ilgili teknolojik gelişmeleri sağlaması ve katma değeri yüksek özgün teknolojik ürün ve bilgi üretilmesini amaçlayan EKLEMELİ İMALAT (3D PRINTING) TEKNOLOJİLERI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ’nin 3 yılda kurulması planlanıyor. Ayrıca kurulan yurtdışı akademik işbirlikleri sayesinde, Avrupa Birliği çerçeve programlarına ve ikili işbirliği programlarına özellikle bu konuda ortak araştırma projelerinin hazırlanması ve ortak doktora derecesi verilebilmesini sağlayacak eğitim-araştırma alt yapısının oluşturulması hedefleniyor.

Bu kapsamda projenin ülke hedefleri ile uyumlu şekilde sürdürülebilmesi amacıyla Araştırma Merkezinin kurulumunda ve altyapıyı oluşturacak ekipman seçiminde, başta ülkemiz havacılık ve savunma sanayiinin ihtiyaçları olmak üzere merkezin kurulacağı bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki (TOSB, TAYSAD, GOSB) kuruluşların üretim/ekipman beklentileri dikkate alınacak. Araştırma Merkezi kurulduktan sonra, projeyi destekleyen kuruluşların beklentileri ve bölgedeki (Gebze; GOSB, TAYSAD, TOSB, Kocaeli; Otomotiv yan sanayi, İstanbul; Makina İmalat Sektörü, Bursa; Otomotiv Sektörü gibi) makina imalat sektöründeki firmaların potansiyelleri de dikkate alınarak havacılık ve savunma sektörü ile makina imalat sektörüne yönelik özgün tasarımların geliştirilmesi ve parça üretimlerinin yapılabilir hale gelmesinin sağlanabilmesi hedefleniyor.

Üniversitemiz ile Gazi Üniversitesi dışında Projede yer alan diğer paydaşlardan oluşan proje kurulu içinde TC. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Teknopark İstanbul A.Ş. (Teknopark İstanbul), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Gebze Teknik Üniversitesi (GTO), ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Aselsan), TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), ROKETSAN A.Ş. (ROKETSAN), FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. (FNSS) yer alıyor.

3D Printing için İmzalar Atıldı

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"