Yavuz Bülent Bakiler, Mehmet Akif Ersoy’u Anlattı

Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlenen “Gönül Söyleşileri” programına konuk oldu. Tarihi Müze Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri ve anıları konuşuldu. İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut’un da takip ettiği etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Türk edebiyatının ustası, İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programda bir kez daha anıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler, öğrencilere Mehmet Akif Ersoy’un yaşamından daha önce duymadıkları anıları anlattı.

Mehmet Akif Ersoy’un topluma zaman zaman yanlış aktarıldığına değinen Yavuz Bülent Bakiler, bu durumu Kültür Bakanlığı’nda çalıştığı yıllardan bir örnekle açıkladı. Dönemin Kültür Bakanının düzenlediği basın toplantısında vefatının 50’nci yılında Akif’in yurt yurtdışındaki kabrini Türkiye’ye getirmek istediğini söylediğini anlatan Bakiler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dehşet bir konuşmaydı. Bir ülkenin Kültür Bakanı Akif’in kabrinin Türkiye’de olduğunu bilmez mi? Bakan, Akif’in Safahat kitabını ilk kez o toplantıda gördü. Ve kitaba Sefahat diyordu. Biri safhalar, diğeri ise adi, bayağı yaşama tarzı anlamına gelmektedir”

Bazı kesimlerin kasıtlı olarak Akif’in başındaki fesi çıkarmamak için yurt dışına kaçtığı yalanını yaydıklarının altını çizen Bakiler, yıllarca tarih kitaplarında bu yalanların yer aldığını, Osmanlı Devleti’nin kötülendiğini aktardı. Akif’in Farsça, Fransızca, Türkçe ve Arapça’yı çok iyi bildiğini de anlatan Bakiler, doğu ve batıyı çok iyi bildiğini belirterek, Frenk gömleği giyindiğini ve kravat taktığını anlattı. Bakiler, “Ceket ve pantolon giyindiğinde kafir olacağını düşünmeyen Akif bize yine batında gelmiş fesi çıkarınca mı kafir olacağını düşünmüş olabilir. Akif’e kör bakılmaktadır” diye konuştu.

Program sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Yavuz Bülent Bakiler genç okuyucularının kitaplarını imzaladı.