Prof. Dr. Fuat Sezgin Anısına Bilim Tarihi Paneli Düzenlendi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yerel ve Bölgesel Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına organize ettiği Bilim Tarihi Paneli 25 Ekim Cuma günü Nizamülmülk Salonu’nda gerçekleşti. Prof. Dr. Mehmet Emin Köktaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe konuşmacı olarak Prof. Dr. Kadir Canatan ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar katıldı. Paneli İZÜ Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özokur ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut da takip etti.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Fuat Sezgin Müslümanların bilim ve teknoloji alanındaki birikimlerini keşfeden ve çağımıza aktaran bilim insanlarının başında geliyor. Hocadan gençlerin alması gereken çok ders var. Birincisi özgüven. Müslümanların medeniyete kattıklarını Fuat Sezgin’in çalışmaları ile öğrenebilirsiniz. İkinci önemli nokta Fuat Hoca’nın çalışma sistemi. İlk defa Almanya’ya gittiğinde 14 saat çalıştığını söylemiş hocasına. Ama hocası bunun yeterli olmadığını söyleyince 20 saate çıkartıyor bunu kendisi. Üçüncü konu da iklim meselesi. Hocamız 1960 ihtilalinden sonra Almanya’ya gitmek durumunda kalmış. Yani biz burada maalesef hocamıza çalışma iklimi oluşturamamışız ama orada oluşturmuşlar. Buradan çıkarmamız gereken dersler var. Bu çalışmaları yapacak isimleri çıkarmak için doğru iklimi oluşturmamız şart” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Emin Köktaş, Fuat Sezgin Hoca’nın kitaplarını Almanca yazmak zorunda kalmasına değinerek, “ Bir genç hocasına sormuş. Almanca öğrenmeye değer mi diye. Hocası da ona sadece Fuat Sezgin Hoca’nın kitaplarından faydalanmak için bile öğrensen yeterli diye cevap vermiş. Almanca sadece bu kitaplar sayesinde tüm dünya kütüphanelerine giriyor. Bu kitapları incelemeden hiç kimse İslam bilim tarihi araştırması yapamaz. Bir de bu kitabın Türkçe yayınlandığını düşünün. Alman devletinin Hocaya nişan verme sebebi de budur. Alman diline yaptığı katkılar için verilmiştir” dedi.

Panelin diğer konuşmacılarından Prof. Dr. Mustafa Kaçar, “ Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yaptıkları bir insan ömrüne sığmayacak kadar fazla. Birçok alanda, 1200’den fazla yayını var. Fuat Sezgin Hoca çağlara hükmeden bir âlimdi. Biz şu anda özellikle masa başında icat edilen tarih deneylerine bağlı olarak tarihi inceliyoruz. İlk çağ, orta çağ gibi kavramlar batılılar tarafından oluşturulmuştur. Buna ilk olarak Fuat Sezgin Hoca karşı çıkmıştır. Karanlık ve orta çağ diye bir şey yoktur, o dönem İslam dünyasının altın çağıdır demiştir. Sadece bu yüzden bile onun için çağlara hükmeden adam diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Panelin son bölümünde konuşan İZÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Canatan ise içerisinde olduğumuz yılın Fuat Sezgin’in adanmasının önemine vurgu yaparak üniversitemizde bu konuda çalışmalar yapılacağını belirtti. Etkinlik, Prof. Dr. Kadir Canatan’ın yaptığı İslam Bilim ve Düşünce Tarihi konulu sunumun ardından sona erdi.

fuat 04 fuat 03 fuat 02 fuat 01