Pasifik Asya Bölgesinde İZU Programları ve En Eski Üniversitelere Ziyaret

Prof. Dr. Mehmet Bulut Uzak Doğu’da Önemli Temaslarda Bulundu

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut Endonezya ve Malezya’da bulunan köklü üniversiteleri ziyaret etti. Yapılan görüşmelerde İZÜ’nün uzak doğuda var olan anlaşmalarına yenileri eklendi. Prof. Dr. Mehmet Bulut, görüşmeler kapsamında ziyaret ettiği üniversitelerde Osmanlı para vakıfları, iktisat tarihi ve İslam ekonomisi konulu uluslararası konferanslara ana konuşmacı (keynote speaker) olarak katıldı.

D-mzvSJU8AEnSMg

İZÜ Asya’nın En Köklü Üniversiteleri ile İşbirliği Yapacak

Prof. Dr. Mehmet Bulut Pasifik Asya temaslarının ilk bölümünde Endonezya’ydı. Endonezya’nın önemli üniversitelerinden Darüsselam Gontor Üniversitesi (UNİDA) nde düzenlenen “On Waqf For Educations” başlıklı uluslararası sempozyumunun açılış oturumunda ana konuşmacı (keynote speaker) olarak "İslam Dünyasında Sürdürülebilir Kalkınma ve Vakıf Mirası" konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Endonezya, Malezya, Türkiye ve Mısır’dan çok sayıda akademisyenin katıldığı sempozyum sonunda ortak deklarasyon imzalanıp, yayınlandı.

Prof. Dr. Mehmet Bulut, sempozyumun ardından Endonezya Büyükelçimiz Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ı ziyaret etti. Görüşmede Türkiye-Endonezya ilişkilerinin geliştirilmesi adına yapılması gereken noktalar konuşuldu, İZÜ'nün bölgeyle akademik ilişkileri ve öğrenci trafiğiyle ilgili bilgiler paylaşıldı.

Endonezya’nın Başkenti Jakarta’da en önemli dört üniversitenin rektörleri ile bir araya gelerek akademik işbirliği ve ortak projeler hakkında mutabakat sağlandı.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Endonezya ziyaretinde akademik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda başta Universitas Indonesia (UI), Universitas İslam Negri (UIN) Universitas Muhammadiyah Jakarta (UMJ) ve Islamic University Colege olmak üzere birçok kurumla üniversite adına işbirliği anlaşması imzaladı.

Endonezya’da 1849 yılında kurulan ve ülkenin en güçlü araştırma üniversitesi olarak kabul edilen Endonezya Üniveristesi’nin (IU) Rektörü Prof. Dr. Muhammad Anis ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede İZÜ ile Asya’nın en köklü üniversitelerinden biri olan IU arasında öğrenci ve akademisyen değişimi ile ortak proje gerçekleştirilmesi gibi konularda birlikte çalışma yapılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Endonezya temaslarının son bölümünde, Endonezya Devleti tarafından 1975 yılında kurulan, sağlık ve mühendislik fakülteleri başta olmak üzere toplam 12 fakülteye sahip Uluslararası Endonezya İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Amany Lubis ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede karşılıklı akademik işbirliği yapılması konusunda önemli adımlar atıldı.

Ayrıca UMJ üniversitesi ile ortak gerçekleştirilen “Türkiye’de üniversite eğitim sitemi ve İzu’daki fırsatlar”  konferansına katılan ve yüksek öğretim fırsatları hakkında konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Bulut, katılımcılara yurtdışında eğitim almanın ve fırsatları değerlendirmenin önemini anlattı. Programa Endonezya genelinden katılan 16 önemli okul yönetimiyle işbirliği anlaşması imzalandı ve mezunları ülkemizde üniversite eğitimine davet edildi.

D-YGMGYXsAA_s2G

Malezya’da Yeni Akademik İşbirliği Görüşmeleri Gerçekleşti

Uzak doğu görüşmelerinin ikinci kısmı için Malezya’da bulunan Prof. Dr. Mehmet Bulut ilk olarak Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi’nde düzenlenen “Importance of Ottoman Cash Waqf in Terms of Islamic” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Ardından üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Dzulkifli Abdul Razak ile üniversitelerarası akademik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bir toplantı gerçekleştirdi.

D_BFSeiXUAEDbeq

Prof. Dr. Mehmet Bulut, Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi’ndeki görüşmelerinin ardından Malezya’nın en köklü üniversitelerinden biri olan ve dünya sıralamasında ilk 100 arasında bulunan University of Malaya-UM’da fakülte dekanlarıyla bir araya geldi. Toplantıda öğrenci değişimi ve karşılıklı işbirlikleri konuları görüşüldü. Seyahatı hakkında bilgi veren Rektör Bulut, bu işbirliklerinin sadece üniversitelerarası değil, ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişmelerine katkı sağladığını bunun da büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.

D-YHi5EXoAAM6XD D_CZC2GVUAEIUdA