izulogo

Projeler

Helal Gıda AR-GE Mükemmeliyet Merkezi

Proje Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman, Yrd. Doç. Dr. Halime Pehlivanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ertan Ermiş
Fakülte/Bölüm : Mühendislik ve Doğa Bil. Fak./ Gıda Mühendisliği
Proje Süresi : 12 Ay
Toplam Proje Bütçesi : 1.680.625,00 TL
Yürütücü/Ortak Kurum : İstanbul Kalkınma Ajansı
Proje Başlangıç Tarihi : Ara 1, 2016, 00:00
Proje konusu, gıdaların ve gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin domuz katkısı ile helal olmasını engelleyen diğer unsurların tespit edilmesini kapsamaktadır. Taklit ve tağşiş yapılan gıdaların tespitinde karşılaşılan sorunların çözümü için yenilikçi/özgün, hızlı, ekonomik teknik yaklaşımların geliştirilmesi veya mevcut yöntemler ile tespit edilemeyen, tekrarlanabilir sonuçlar elde edilemeyen ya da tespitinde güçlükler yaşanan katkı maddelerinin ve gıdaların tespitinin yapılacağı bir merkezin Türkiye ve İstanbul’da hayata geçirilmesi amacına sahiptir. Proje, İZÜ ve YTÜ’nün teknolojik ve bilimsel alt yapı ve bilgi birikiminin paylaşılması ve bu paylaşımın Küçükçekmece Belediyesi desteğiyle genele yayılması öngörülmektedir. Özellikle sanayinin çok yoğun olduğu ve üretimin yapıldığı bir yer olan İstanbul bölgesinde yer alacak olan bu merkezde, iki üniversitenin birlikte üreteceği yeni bilimsel çalışmalar ile bir yandan tamamen milli bilimsel metotlar oluşturulacak diğer bir yandan ise Tarım ve Gıda Vizyon 2023 çerçevesinde Gıda güvenliği ve güvenilirliği çalışmaları için de önemli katkı sağlanacaktır. Projemiz çok değerli ve helal gıda alanında söz sahibi bir akademisyen kadrosuna sahiptir. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen bu proje ile Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi’nin amaçlarına ulaşacağı düşünülmektedir.